09
Responsabilitat
Social
Corporativa

El conjunt de Saba col·labora en la implantació de la cultura de RSC
keyboard_arrow_down

LA RSC A SABA

Saba és conscient que els millors resultats sempre estan vinculats a les millors maneres d’operar. Avançar cap a una competitivitat sostenible i socialment responsable és un repte d’excel·lència per a les empreses de primer nivell. És caminant cap a aquests criteris sostenibles i socialment responsables que Saba aconseguirà el nivell d’excel·lència adequat per consolidar-se com la companyia de referència que és i que aspira a seguir sent. Saba integra tots els aspectes relatius a la Responsabilitat Social Corporativa com un factor inherent a la presa de decisions. La sostenibilitat i el compromís amb la societat s’incorporen en els processos de gestió interna, al mateix nivell d’altres factors com l’anàlisi de rendibilitat dels projectes, el cost de finançament, l’estratègia comercial o les tecnologies de la informació, entre d’altres aspectes.

El conjunt de l’organització participa i col·labora, en la mesura que pugui, en la implementació de la cultura de RSC que s’ha establert. Alguns dels seus pilars principals són el compromís amb el medi ambient, relacionat amb la mobilitat sostenible; la col·laboració amb associacions, organitzacions i comunitats locals en les quals Saba desenvolupa la seva activitat; i el medi ambient. Tot això, juntament amb la qualitat del servei ofert al client com a identitat de marca, i els aspectes socials i ètics corresponents, conformen els elements diferenciadors de la companyia. La integració i consolidació de la RSC en el negoci permetrà a Saba enfortir la transparència i la correcta gestió dels grups d’interès.

EQUIP HUMÀ I INTEGRACIÓ LABORAL
EQUIP HUMÀ I INTEGRACIÓ LABORAL
0

Persones

0%

Contractes indefinits

EQUIP HUMÀ I INTEGRACIÓ LABORAL

Les persones que conformen Saba són la base essencial per sostenir el que es podria denominar com l’estil Saba: cultura de servei al client, compromís amb l’entorn, responsabilitat i honestedat amb els proveïdors i implicació amb la societat. La companyia treballa per garantir la igualtat d’oportunitats i la no discriminació per raó de gènere, raça, país d’origen, religió o edat. De fet, any rere any els índexs d’igualtat de gènere a la plantilla són cada vegada més positius.

Saba involucra tota l’organització per assegurar el compliment de les millors pràctiques de Bon Govern Corporatiu, sempre sota el sostre de la Missió, els Valors, el Codi Ètic i l’estratègia de negoci i desenvolupament de l’empresa. Tot això, juntament amb la interacció amb els grups d’interès, permet obtenir un feedback constant i reforçar les expectatives en matèries com qualitat, informació o transparència. Així mateix, aquest any continua l’impuls del Manual de Prevenció de Delictes, aprovat el 2017 per part del Consell d’Administració de la companyia i que ja s’ha adaptat a Portugal.

En aquest capítol, un altre dels eixos d’actuació passa pel treball continu de Saba envers la integració laboral amb la signatura d’acords amb empreses i fundacions que facilitin la inserció de col·lectius amb dificultats per incorporar-se al món laboral. Destaca aquí el suport a la Fundació Envera, que treballa en el conjunt d’Espanya per a la inclusió sociolaboral de persones discapacitades, posant atenció a tot el seu cicle de vida; i l’adhesió al Programa Incorpora de l’Obra Social “La Caixa”, una iniciativa basada en la mediació laboral, que té com a objectiu facilitar la integració en el mercat de treball de persones en risc d’exclusió social.

Saba no només dóna suport a associacions externes, sinó que també aplica la cultura d’inclusió laboral de persones en risc d’exclusió a la seva pròpia organització. Actualment, el 3,6% de la plantilla de l’empresa a Espanya està formada per persones amb algun tipus de discapacitat.

DISTRIBUCIÓ DE LA PLANTILLA PER GÈNERE:

DISTRIBUCIÓ DE CÀRRECS DIRECTIUS PER GÈNERE:

0%
0%
0%
0%

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Des de 2011, Saba porta a terme un seguit d’actuacions identificades com les millors pràctiques en termes d’eficiència energètica. Es tradueix precisament en més estalvi, optimització de la gestió i, en definitiva, en consolidar la marca Saba com un operador industrial de referència compromès amb la sostenibilitat.

El 2017 Saba ha obtingut la certificació energètica ISO 50001, convertint-se en la primera empresa del sector d’aparcaments a aconseguir-la. La distinció és el resultat del pla d’eficiència energètica implementat per la companyia durant els últims anys als seus aparcaments, amb especial rellevància de la nova eina de monitoratge en temps real, que permet el seguiment i el control de consum i de facturació, i que el 2018 està implantat en el 90% de la xarxa.

ACCIONS EN EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

  • Establiment de bones pràctiques en la gestió energètica dels aparcaments
  • Implantació de la tecnologia LED als aparcaments
  • Estudi i ajust de les potències contractades a la realitat dels consums
  • Implantació d’un software de gestió energètica: permet el seguiment i control de consums i de facturació

PETJADA DE CARBONI

Des de la seva refundació el 2011, Saba calcula anualment la seva petjada de carboni amb l’objectiu de conèixer l’impacte de l’empresa sobre el canvi climàtic, així com l’evolució de les emissions. Aquest impacte es mesura a través d’un inventari en el qual s’estableixen els límits operacionals d’acord amb el que s’estableix a “The Greenhouse Gas Protocol”, a Corporate Accounting and Reporting Standard i a les directrius de l’ISO 1406-1:2012.

Amb la finalitat de seguir implantant mesures de reducció més eficients i avançar cap a l’excel·lència en sostenibilitat, Saba s’ha sotmès, de manera voluntària i per tercer any consecutiu, a una verificació del càlcul de la petjada de carboni per una tercera part independent, sempre amb la convicció d’oferir la màxima transparència i una anàlisi exhaustiva de les dades. El resultat de les emissions totals de CO2 el 2017 se situa en 12,9 t, amb un augment del 7% respecte a l’any anterior. Aquesta diferència és deguda al canvi del mix elèctric d’algun dels països en els quals opera Saba. És a dir, una modificació de la normativa que afecta a com es mesuren les emissions generades.

Malgrat aquest increment, cal destacar que, en el cas de Saba, més del 95% de la petjada de carboni és deguda a les emissions indirectes del consum d’electricitat, que el 2017 s’ha reduït en un 6% respecte a 2016, gràcies a l’impuls permanent de mesures d’eficiència energètica. En definitiva, l’impacte de l’activitat de la companyia sobre el medi ambient continua reduint-se any rere any.

Consumo de electricidad

Sistema de Gestió d’Energia i Eficiència Energètica

Consumo de electricidad
-0%

Consum d’electricitat

SABA, AMB ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ODS)

Saba és membre del Pacte Mundial de les Nacions Unides, recolzant els deu principis promoguts per aquesta institució. És una referència en drets humans, drets laborals, medi ambient i lluita contra la corrupció. La companyia manté un any més el seu compromís per fer del Pacte Mundial i dels seus principis part de l’estratègia, la cultura i les accions quotidianes de la companyia, així com per involucrar-se en projectes cooperatius que contribueixen als objectius més amplis de desenvolupament de les Nacions Unides.

Així mateix, exerceix la seva activitat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, especialment els que concerneixen a l’acció pel clima, en la línia de les accions per combatre el canvi climàtic i els seus efectes; les ciutats i comunitats sostenibles, amb el desenvolupament de solucions en l’àmbit de la mobilitat urbana; i la innovació, millora i tecnologia de les infraestructures.

TRANSFORMACIÓ DE LES CIUTATS I VINCULACIÓ AMB EL TERRITORI

És un fet que les ciutats evolucionen constantment i, amb això, també ho fa Saba. La companyia està immersa en un desenvolupament permanent, una reformulació comercial i tecnològica per adaptar-se a les necessitats de la població, sempre orientada cap a la màxima qualitat de servei i la mobilitat sostenible com a eix d’actuació. Juntament amb la concessió i la col·laboració publicoprivada, la vinculació amb el territori en què opera constitueix l’ADN de la companyia. Una correcta relació de Saba amb el territori permet establir un diàleg adequat amb els diferents actors amb els quals coopera –Administracions, institucions, persones– per captar les seves necessitats i implantar i desenvolupar fórmules de progrés, gràcies a un equip humà compromès.

Des del seu naixement l’any 1966, Saba és partícip del progrés de la societat i de les ciutats amb les que ha interaccionat, seguint el camí de la sostenibilitat i la responsabilitat empresarial. Aquí, per exemple, s’emmarquen els acords i les col·laboracions de la companyia en matèria de medi ambient i protecció de col·lectius desfavorits. Es podria destacar la contribució a l’Hospital de Sant Joan de Déu, al projecte SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, i a l’Hospital Vall d’Hebron, a la iniciativa del Centre de Neonatologia Avançada, també a Barcelona.

Així mateix, la cooperació amb la Fundació Roger Torné, la Fundació Pere Tarrés o la Fundació Plant-for-The-Planet. Mitjançant iniciatives com el Projecte de Vida Professional impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres institucions, Saba es compromet amb la societat, ja que és una eina de suport a l’orientació acadèmica i professional al servei de l’alumnat i professorat dels centres educatius. En aquest sentit, la companyia ofereix suport en la visita de centres educatius a les seves instal·lacions per oferir un primer contacte amb el món laboral.

keyboard_arrow_up