Balanç del President

Salvador Alemany

Salvador Alemany. Presidente
keyboard_arrow_down

En una emergència global sense precedents com és la pandèmia de la Covid-19, que ens ha colpejat a tots el 2020 i que manté el pols actiu el 2021, la primera menció ha de ser per recordar amb emoció tots els companys, familiars i amics que han mort des que va començar la crisi.

Si bé és cert que res no ens havia preparat per afrontar una situació amb un impacte sense precedents, també ho és la capacitat de reacció i adaptació demostrada des de molts àmbits de la societat. També des de Saba, una empresa amb més de 50 anys d'història que es va marcar des del primer moment com a objectius preservar la salut de tots els seus empleats i evitar la propagació de virus, a més de vetllar per l'operativitat del servei i la continuïtat del negoci.

Un servei durant 24 hores els 365 dies de l'any, com el que ofereix Saba, i que és considerat per les autoritats com a activitat essencial, determina el camí a seguir per a tota l'organització, bolcada en l'actualització permanent del pla de continuïtat de negoci i actuar, així mateix, des de la responsabilitat social.

Així, vam posar la nostra xarxa d'aparcaments a disposició dels hospitals i centres sanitaris habilitats, a tots els països en què operem i, més recentment, s'han ofert les instal·lacions per a campanyes de vacunació.

És precisament la vacunació massiva i global la que ens permetrà, a mitjà i llarg termini, recuperar la normalitat a tots els nivells, a més de la flexibilització de les mesures restrictives tant en l'àmbit de la mobilitat com en el de l'activitat econòmica. Albirar, per fi, un futur en el qual Saba està atenta als fons de recuperació impulsats per la Unió Europea per ajudar a la reconstrucció econòmica i social posterior a la Covid-19. Es treballa en projectes estratègics amb especial atenció en l'àmbit de la recàrrega elèctrica, la microdistribució urbana (última milla), el disseny de plataformes de mobilitat o la digitalització.

Saba ofereix un servei durant 24 hores els 365 dies de l’any i que és considerat per les autoritats com a servei essencial destacat

Saba ha tancat operacions de desenvolupament, entre nous projectes i renovacions, en la majoria de països on opera

Sobre l'any 2020 vull destacar que, tot i la crisi sanitària, s'han tancat operacions de desenvolupament, entre nous projectes i renovacions, en la majoria de països on operem. Una de les principals és l'adquisició de l'aparcament "Gran Bulevar", a Oviedo, el primer que la companyia gestiona a Astúries, a més de la compra del 100% de les accions de Clickpark Holdings, un dels operadors tecnològics més importants del sector de l'aparcament i que està present en 54 ubicacions de la República Txeca i 8 més a Eslovàquia. Saba és avui un Grup que gestiona prop de 390.000 places a més de 1.100 aparcaments, que compta amb una plantilla de 2.000 persones i està present a 182 ciutats de 9 països.

Tot i que és evident que les principals magnituds de Saba s'han vist molt afectades per la pandèmia durant l'any 2020, registrant un resultat net negatiu, la companyia ha mantingut un Ebitda positiu de 72 milions d'euros i ha redoblat els esforços per incrementar l'eficiència operativa del negoci i implantar iniciatives que permetin posicionar-se com a referent del sector, amb especial atenció en els nous sistemes de suport, les noves tecnologies (web i app) i l'eficiència energètica, a més de noves fórmules i iniciatives comercials, i desenvolupar una gestió activa dels contractes, mantenint un control dels costos. De la mateixa manera, la companyia es manté activa en el procés de sol·licitud de reequilibris de les seves concessions per corregir l'impacte de la Covid-19, tenint en compte que Saba va seguir prestant servei durant la pandèmia, un servei considerat essencial, malgrat les dràstiques restriccions circulatòries.

En iniciatives comercials, seguim insistint en el tancament d'acords en l'àmbit dels nous usos i hàbits de mobilitat (sharing i vehicle elèctric, entre d'altres).

Saba concep l'aparcament com un hub de serveis de mobilitat, que dona resposta a problemes com els generats per la distribució de l'última milla

En aquest sentit, des de Saba insistim en el paper de l'aparcament en la nova mobilitat urbana, en la seva evolució des de la funció d'estacionament de vehicles i com a peça per regular la congestió viària a convertir-se també en nodes intermodals de la xarxa urbana de mobilitat. Parlem de hubs de serveis de mobilitat, punts que aprofiten les localitzacions estratègiques en els centres de les ciutats, la seva capil·laritat a tota la ciutat i el seu servei ininterromput per treballar com un agent integrat en la política i en la cadena de la mobilitat de persones i també de mercaderies. En definitiva, part de la solució a les actuals necessitats de les ciutats, com és la distribució de l'última milla i la necessitat de reduir el que anomenem logística absurda i que representa avui dia un 15% de lliuraments fallits, per exemple, a Madrid i Barcelona.

I Saba té en marxa accions en aquest àmbit des de dos punts de vista. El primer, el de la distribució de l'última milla sostenible, amb una prova pilot a Barcelona juntament amb l'operador logístic Geever, que té instal·lats magatzems en cinc aparcaments de Barcelona, amb previsió d'ampliar-ho pròximament a nou. A més de la considerable reducció de furgonetes en hora punta, ja que l'entrada de mercaderies es produeix en horari nocturn, i la sortida, amb vehicles sostenibles i unipersonals. Després de dos anys realitzant aquesta prova, els lliuraments fallits s'han reduït a la meitat. El segon eix és la recollida de productes de comerç electrònic a les taquilles ubicades en els aparcaments de Saba. A aquests serveis a Itàlia (InPost), Espanya (Pudo) i el Regne Unit (Amazon), s'ha unit recentment el servei dels lockers d'Amazon en els aparcaments d'Espanya.

Pel que fa a govern corporatiu i en el marc del model de prevenció de delictes, Saba ha impulsat el 2020 la revisió dels processos i controls, adaptat el Manual de Prevenció i promogut la formació entre els seus empleats. Destaca també l'extensió del Codi Ètic a tots els països en què la companyia està present, difonent i homogeneïtzant els principis que vertebren el comportament ètic de Grup.

Mantenim l'exercici de la nostra activitat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, integrant aquests principis en l'estratègia, la cultura i les accions quotidianes del negoci. En acció social, en un moment marcat per la crisi i en el qual la ciutadania demana responsabilitat a empreses i institucions, hem mantingut els nostres compromisos amb tots els projectes en marxa, amb especial èmfasi en aquelles iniciatives sanitàries de lluita contra la Covid-19.

Quant al medi ambient, hem impulsat millores un any més per reduir l'impacte de la nostra activitat sobre el clima i hem estès a Xile la Certificació ISO 50001 de Gestió Energètica, que ja teníem a Espanya, Itàlia i Portugal, amb la previsió d'implementar-la a la resta de països.

Per acabar, voldria agrair, també en nom de Consell d'Administració, la feina, la professionalitat i el compromís demostrat per tots els col·lectius de la companyia de cada un dels països, en uns moments complicats i que requereixen tenacitat, resiliència i un esforç constant. La partida continua i cal mirar al futur amb esperança i ànims per seguir i vèncer. Estic convençut que sortirem reforçats com a companyia i també com a persones.